Router Register Konfigürasyonu 56515651 okunma
Register’ın kelime anlamına baktığımızda kayıt anlama geldiğini biliriz. Bir router’ın kayıt işlemine konfigürasyon register denilmektedir. Dünya üzerinde çalışan tüm router’lar 16 bit olan yazılım register’a sahiptirler. Register dosyası NVRAM’de tutulur. Varsayılan olarak hex değeri 0x2102’dir. Aşağıda bir örnek bulunmaktadır.
Router’ın IOS’u flash üzerinden aldığını, konfigürasyon dosyasını da NVRAM’den aldığını burada router’ın nasıl çalıştığı başlığında ele almıştık. Bu bilgiler dahilinde register üzerinde oynama yapabiliriz. Register değeri değiştirilerek router’ın boot şeklini değiştirebiliriz. Varsayılan olarak değeri 0x2102 olduğunu söylemiştim. Bu değeri 0x2142 yaparsak router’a NVRAM’e bakmadan başla demiş oluruz. Haliyle router’da şifre varsa bile bu bizi etkilemeyecektir. Bu konuyu burada ele almıştım.
Bir router’ın register değerini öğrenmek için show version komutunu kullanırız. Bu komutla router üzerinde geçerli olan IOS’ın versiyon ve diğer bilgilerini de öğrenmiş oluruz. Aşağıda önemli olan yerleri kare içerisine aldım. En altta da register değerim yazmakta.
Register değerini global konfigürasyon modunda config-register komutuyla değiştirilebilir. Değiştirilen register ayarına göre router boot olacaktır. Örneğin varsayılan değeri 2102 olan register değerini 2100 yaparsam router başlangıçta ROM monitor modundan başlayacaktır. Deneyelim.
Not: Yaptığınız ayarların kaydedilmesi için privileged modda write memory komutunu kullanmanız gerekmektedir. Aşağıdaki gibi.
Şimdi Router’ı kapatıp tekrar açalım.
Karşımıza ROM monitor modu geldi.
Bu modda kullanabileceğimiz komutlara bakmak için ? yazmanız yeterlidir. Bakalım hangi komutları kullanabiliyoruz.
boot boot up an external process
confreg configuration register utility
dir list files in file system
help monitor builtin command help
reset system reset
set display the monitor variables
tftpdnld tftp image download
unset unset a monitor variable
Bakın burada da confreg komutunun karşısındaki açıklamaya dikkat ederseniz, register değerini confreg ile değiştirebilirmişiz. Bu modan çıkmanız gerektiğini varsayarsak yine aynı mantıkla değeri 2102 yapmamız gerekir yani varsayılan değerine döndürmemiz gerekiyor. Bunun için confreg 0x2102 komutunu yazmamız gerek. Ardından reset diyerek router’ı yeniden başlatabiliriz. Aşağıda uygulaması bulunuyor.

Reset dedikten sonra (router’ı kapatıp açsanız da olur) aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Hiç de normal bir ekran gibi gözükmüyor…

Ancak korkulacak bir şey yok, bu ekranda enter’a basarsanız user exec moduna geçmiş olursunuz. Dilerseniz test edebilirsiniz.

Böylelikle register kavramını da anlamış olduk. Adımlar pek zor değil. Üzerinde çalışma yapıldığında daha rahat anlaşılacağından şüphem yok.
Recep ŞERIT
BİR YORUM YAZIN