Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Windows ile Linux Arasında Ağ Üzerinden Dosya Aktarmı 59555955 okunma

05.11.2018

Linux Dünyası

Rserit

Windows sistemleri üzerinde paylaştığınız bir dosyayı, Linux istemcisi üzerinden erişmek çok basittir. Linux depolarında bulunan, eskiden beri çok iş gören Samba, ağ üzerinde dosya paylaşım konularında bu güne kadar hep yardımcı olmuştur. Ancak Linux sistemleri de gelişiyor. File Manager üzerinden dilediğinizi yapabilirsiniz.

Diyelim ki Windows istemcisi üzerinden bir dosya paylaştınız. Linux istemcisi üzerinden o klasöre ulaşmak için öncelikle paylaştığınız klasöre tam yetki verin (problem çıkmaması açısından). Yetkilendirdiğiniz kullanıcı “Everyone” olursa problem olmayacaktır.

Not: Kullandığım sistem Xubuntu'tur, File Manager ise Thunar. Xfce masaüstü ortamı kullanılır.

Farklı olarak şunu belirtmeliyim, yeni sistemlerde gerekmese de daha iyi olması adına eğer Linux ile Windows arasında dosya alışverişi yapmak istiyorsanız, paket yöneticisinden Samba yazılımını indirmeniz gerekmektedir. Samba gerisini kendisi hallediyor.

Şimdi File Manager'a girelim, yani Ev (Home) klasörü içerisine.



Sol akt köşede Networks (Ağlar) kısmı bulunuyor. Buradan içerisinde bulunduğunuz LAN'da yer alan ağa bağlı istemcileri görebilirsiniz.

Bunlardan EREN-BILGISAYAR olanına gireceğim. Çünkü bu istemci üzerinde paylaşım yaptım.



Klasör içerisine girdim. Içerisinde paylaşıma açık olan farklı klasörleri görebiliyoruz.
Windows'ta DOS ekranında netshare komutunu verdiğiniz takdirde paylaşımdaki klasörleri veya aygıtları görebiliriz. Izin ayarlarını “rserit” isimli klasörde yaptım. Bu klasörün içerisine girip dosya atmayı deneyeceğim.



Klasörün içerisine girdiğimde, onu sol tarafa ekliyor. Tıpkı bir aygıt bağlandığında onu da bağlaması gibi. Ağ sürücüsü olarak bunu algıladığından “mount” yapıyor. Şimdi diledğim gibi buraya bir dosya atabilirim.





Görüldüğü üzere bir tek tıklamayla ağ üzerinden dosya alışverişinde bulunduk. Eskisinden çok daha güzel Linux dağıtımlarında sistem ilerledikçe daha da kolay olacağından şüphem yok.

Kolay gelsin.

Recep ŞERIT


BİR YORUM YAZIN