Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Ubuntu 12.04 LTS Incelemesi 60416041 okunma

Yeni bir Ubuntu ve dahası yeni bir LTS (Uzun Süre Destekli Sürüm) … Her sürümde olduğu gibi yeni paketler, yeni özellikler, yeni teknolojiler. Ubuntu’nun en hoş özelliği bu olsa gerek bence. Yeniliğe en hızlı koşan işletim sistemi, tabi daha da önemlisi GNU/Linux dağıtımı.

Ubuntu 12.04 LTS’yi dizüstü bilgisayarım olan Lenovo Y570 modelinde denedim. Teknik özelliklerine değinmeye gerek görmüyorum ama söylemem gereken önemli bir şey var ki bu dizüstüde Nvidia Optimus sisteminin olması. Önceki Nvidia Optimus yazımı ayriyetten 12.04 için de güncelleyeceğim.

Ubuntu 12.04 LTS’de paketler açısından nelerin yeni olduğuna ufaktan ufaktan değinmek istiyorum:

  • Linux Çekirdeği 3.2.0-X serisi (Şu anki güncel hali ile 3.2.0-24)
  • Gnome 3.41
  • LibreOffice 3.5.2
  • Unity Video Lens
  • HUD (Head-Up Display)
Kurulum aşaması her zaman olduğu gayet kolay ve anlaşılır. Aslında 11.10′nun kurulum sistemine göre ciddi bir farkı yok.

Sürücüler konusunda genel olarak sorun çıkmıyor, tabi GNU/Linux’a sürücü üretmemekte direnen bir donanım üreticisinin ürününü kullanmıyorsanız. Güncellemelerle beraber -tam da beklediğim gibi- Nvidia Optimus’lu ekran kartım hariç her şey çalıştı Lenovo Y570 dizüstü bilgisayarımda.

Kurulum ve güncellemeler sonrası ilk açılışta sistemin gayet performanslı olduğunu gözledim. Daha önce aynı dizüstümde 23 saniye de açılan Ubuntu 11.10′a nazaran, Ubuntu 12.04 LTS tam 12 saniyede açıldı. Tabi bu sizin sisteminize göre değişiklik gösterecektir. Performans artışının belirgin olduğu bir diğer yer ise Ubuntu Yazılım Merkezi. Ilk açılışı için ciddi bir optimizasyon yapılmış. Belirgin bir fark hissediliyor.

Ubuntu 12.04 LTS’de neler yeni bir bakalım. Öncelikle HUD’a değinmek istiyorum. Head-Up Display özelliği ALT tuşuna bastığınızda mevcut yazılımla ilgili işlevlere yazı ile ulaşmanızı sağlayan bir sistem. Örneğin Gedit’i açtınız, bir Python betiği yazmak istiyorsunuz ve dolayısı ile belge türünü (vurgu kipi olarak da geçer) Python olarak ayarlayacaksınız. Yapmanız gereken şey ALT tuşuna basmak ve py yazıp Enter’a basmak. Bu şekilde HUD uyumlu yazılımları klavye ile çok etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. Benim gibi çatır çatır klavye dövenlerin hoşuna gidecektir bu özellik.


Ubuntu 12.04 LTS’de öne çıkan bir diğer önemli özellik ise gizlilik ayarları oluyor. Bu şekilde yaptığınız etkinliklerin kayıtlarının tutumu, silinmesi gibi temel gizlilik yönetimi ayarlarınıza ulaşabiliyorsunuz. Gizlilik yönetimini dosya türüne ya da yazılıma özel olarak ayarlayabiliyorsunuz. Bir de hata raporlarını Canonical’daki Ubuntu geliştiricilerine gönderme seçeneği var. Normalde devre dışı ama isterseniz açabiliyorsunuz ki, şahsen bu tarz hata raporlarının yazılım geliştiricilerine gönderilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.



Görsel değişiklikler olarak Unity başlatıcı panelinin ve sağ üstteki uyarı pencerelerinin arkaplana uyum sağlaması var. Ayrıca Unity’nin normal modu olan 3B modunu kullandığınızda başlatıcı simgelerinin boyutunu değiştirebiliyorsunuz. Ek olarak başlatıcı paneli sabit bırakma ve gizleme seçenekleri koyulmuş.




Ubuntu One tarafında da yeni gelişmeler var. 12.04 LTS’deki sürümünde bir kontrol paneli mevcut. Buradan tüm kontrollere ve kurulum sihirbazına ulaşabiliyorsunuz.



Bunların dışında önemli diyebileceğim bir başka özellik ise gelişmiş çoklu monitör desteği. Çoklu monitör kullanmadığım için deneyemedim maalesef.

Genel olarak Ubuntu 12.04 LTS için diyebileceğim şey gayet hızlı ve kararlı çalışması ile oldukça kolay bir kullanımı olduğudur. Canonical aslında bununla işletim sistemi piyasasında daha rekabetçi olmaya çalışıyor ki mantıksız değil yaptığı. Tabi daha gelişmiş ayarlara ulaşım ve üst seviye kullanım için biraz uğraştırabiliyor. Ama genel olarak şu ana kadar kullandığım en kullanıcı dostu GNU/Linux dağıtımı olduğunu söyleyebilirim.

Son olarak bir ekran görüntümü paylaşmak istiyorum:



Ahmet Sezgin DURAN

BİR YORUM YAZIN