Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Elektrik'e Giriş 62496249 okunma

Elektriğin hayatımızdaki yerini hesaplasak, anlayamayız. Ancak elektrikler gittiğinde anlıyoruz. Bunun gibi de bir çok elektronik alet kullanıyoruz. Eğer bunların çalışma mantığının dışında, akımı, gerilimi gibi terimlerini bilemezsek, yanlış sonuçlar doğmasına sebep olabiliriz. Örneğin, bir BT öğrencisi bilgisayar ile içli dışlıdır. Güç kaynağı diğer bilgisayar bileşenlerine nasıl elektrik veriyor? Kaç akımdır? Kaç volttur? Eğer bunları bilemezsek, bir parça takımında (örn: yeni alınan bir güç kaynağı), hakkında fazla bilgimiz yoksa, diğer parçalara zarar verebiliriz.

Elektrik, elle tutulmayan ve gözle görülmeyen bir enerji çeşididir. Elektrik iki unsurdan meydana gelmektedir.

  1. Akım: Bir iletkendeki elektron hareketine denir. Birimi Amper’dir. Büyük A harfi ile gösterilmektedir.
  2. Gerilim: Bir iletkendeki elektronları hareket ettiren kuvvete denir. Birimi Volt’tur. Büyük V harfi ile gösterilmektedir.
Elektrik Sinyalleri
Kullanım türlerine göre, analog ve dijital sinyal olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Analog Sinyal: Zaman eksenine göre sonsuz sayıda değerin mevcut olduğu sinyallerdir.
Dijital Sinyal: Belli bir zaman aralığında sınırlı sayıda bilginin elde edildiği sinyallerdir. Dijital sinyaller “Sayısal elektrik sinyalleri” olarak da bilinmektedir.

Temel Devre Elemanları
  • Direnç: Elektrik akımının geçişine karşı zorluk gösteren devre elemanına direnç denir. Dirençler Resistor olarak da bilinmektedirler. Büyük R ile gösterilirlir. Birimi ohm’dur. Ω ile gösterilir.

  • Kondansatör: Elektrik enerjisini depolamak amacıyla kullanılan devre elemanıdır.  Karışılıklı iki iletken levha arasına yalıtkan malzemenin yerleştirilmesiyle oluşur. Birimi Farad’tır ve büyük C ile gösterilir.

  • Bobin: Bobinler izolasyonlu iletken bir telin nüve denilen bir malzeme üzerine sarılmasıyla elde edilir. Bobin iletkeni üzerine sarıldığı malzemeye karkas ya da madren, iletkenin her bir sargısına da spir denir. Bobinlerin elektriksel değeri endüktans olarak adlandırılır. Birimi Henry’dir ve büyük L ile gösterilir.

  • Diyot: Yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Diyot sembolü akım geçiş yönünü gösteren bir ok şeklindedir. Diyodun pozitif (+) ucuna anot, negatif (-) ucuna katot denir.

  • Transistör: Girişine uygulanan sinyali yükselterek gerilim ve akım kazancı sağlayan devre elemıdır. Aynı zamanda anahtarlama elemanı olarakta kullanılır. PNP ve NPN olmak üzere iki çeşittir. Üç ayaklı bir devre elemanıdır. Ayakları Beyz (B), Emiter (E) ve Kollektör (C) olarak adlandırılır.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bu yazımda Temel Devre Elemanlarını detaya girmeden özet şeklinde anlattım. Başka bir yazıda bu elemanları daha detaylı şekilde anlatacağım.

Ertan GÜVEN


BİR YORUM YAZIN