VirtualBox'ta Makine Ayarları 4438944389 okunma
Varsayılan ayarların yanı sıra, VirtualBox'ta çeşitli makine ayarları yapabilme olanağı bulunmaktadır. Ram miktarı, ekran kartı miktarı, ses, ağ, paylaşım vs. gibi birçok ayar yapılabilir. Bu ayarların yapımı zor olmadığı gibi sizin bilgisayarınıza da bağlıdır. Örneğin ram miktarını arttırmak istiyoruz. Sistem bilgisayarımızda 1 GB'lık ram bulunuyor. Sanal bilgisayar içerisinde XP olduğunu var sayarsak, öntanımlı olarak 192 MB ram veriyor. Bunun 256 MB'a, 300 MB'a veya en fazla 512 MB'a kadar çıkartın. Daha fazla vermesi sisteminizi epey bir kastıracaktır. Eğer yüksek sistem özelliğiniz varsa vermekten çekinmeyin. Aynı şey ekran kartı içinde geçerli.
Makine Ayarları
VirtualBox'ı açalım ve oluşturduğumuz sanal bilgisayar üzerine bir kez tıklayalım.
Buradan Ayarlar kısmına tıklayalım.
Sol tarafta bir menü bulunuyor. Genel menüsü altında makine için genel ayarlar bulunuyor. Temel sekmesi altında görüldüğü gibi makinemizin ismini, sistemini veya versiyonunu değiştirebiliriz.
Gelişmiş sekmesine gelelim.
Bu sekme içerisinde görülen ilk özellik anlık görüntü kaydetme olsa gerek. XP makinemizin içerisinde tur attığımızda, zaman zaman görüntü kaydediliyor. Bu görüntülerin olduğu dizini, kaydedileceği yeri buradan ayarlayabiliriz.
Paylaşılan pano: Entegre ile ilgilidir. Misafir eklentisi kurulumunda söylediğim gibi, eklenti kurulduğunda makine içinden çıkmak istediğimizde sağ ctrl'ye basmamıza gerek yok, fare imlecini oynatmamız yeterli. Panodan kasıt da bu. Iki yönlü seçeneği daha makuldur. Böylelikle hem sunucudan misafire, hem misafirden sunucuya pano etkin oluyor.
Removable Media: Takılan bir USB aracın hatırlamasını sağlıyor.
Mini Toolbar: Sanal makinemizi tam ekran yaptıysak, faremizi alt kısma getirdiğimizde mini bir pano çıkıyor. Bu panodan makineden çıkış, tam ekrandan çıkış gibi şeyleri yapabiliyoruz. Burada da Mini Toolbar, tam ekran yapıldığında çıksın özelliği işaretli (öntanımlı olarak). Eğer Show at top of screen seçeneğini işaretler ve uygularsak, tam ekran yaptığımızda fareyi üst kısıma getirmemiz gerekecek. Çünkü seçenek yukarıda gösterilmesini bildiriyor.
Açıklama sekmesi ise pek önemli değil. Bu sekme altında işletim sistemi hakkında çeşitli açıklamalara yer verebilirsiniz.
System menüsü makine içerisindeki gereksinimlere yer veriyor.
Base Memory: Bu kısımdan makinemizin ram miktarını ayarlayabiliriz. Öntanımlı ayarı, sisteme ve versiyona bakarak veriyor. XP için 192 demiş. Yeşil çizginin sonuna kadar uygunluk derecesi bulunuyor. Yani sıkıntı olmayacağını bildiriyor. Turuncu çizgi de bir bakıma “sınırını fazla zorlama” mesajını veriyor. Eğer gerekiyorsa turuncu çizginin sonuna kadar getirin. Kırmızı çizgi ise bir tehlikedir. Getirilmesi önerilmez.
Boot Order: Sistem açıldığında ilk olarak okuyacağı şey. Bir nevi bios'tan boot menüsüne gelip CD-Rom'u boot etmek gibi.
Genişletilmiş Özellikler: Sisteminizin aygıtları için çıkartılmış ayrı özellikler. Bu özelliklere pek değinmeyeceğim çünkü pek kullanılan özellikler değil.
Gel gelelim Processor sekmesine.
Işlemci hakkında olan bir sekme. Sanal olarak 4 çekirdeğe kadar çıkarılabilir. Ancak tehlike arz eder. Yeşil okun sonuna kadar çıkartabiliriz. Örneğin çift çekirdek yapabiliriz. Ancak önceden de bildirdiğim gibi, sisteminizin özellikleri bolsa yapın. Aksi taktirde sisteminize sürekli reset atmak zorunda kalacaksınız.
Display menüsü altında ekran ile ilgili özellikler var.
Video Memory: Ekran kartı kaç mb olsun sorusudur. 128 MB'a kadar yolu olduğunu söylüyor.
Monitor Count: Eğer bu kısım arttırılırsa, Video Memory kısmındaki bellek de artar. 128 MB yerine 256 MB olabilir.
Genişletilmiş Özellikler: 3D hızlandırmayı etkinleştir seçeneği işimize yarayacak. Çözünürlük daha hızlı olacaktır.
Depolama menüsü önemli bir menü. Çünkü buradan harddisk veya iso kalıbı ekleyebiliyoruz. IDE Controller'in üzerine tıklayın. Sağda isim ve Type (Tür) seçenekleri geliyor. Öntanımlı olarak IDE Controller yazılmış. Isim kısmından adını değiştirebilirsiniz (Örn: Kontroller). IDE Controller'in altında XP.vdi ve Windows XP Professional.iso görülüyor. XP.vdi, bizim sanal hard diskimiz. Altındaki iso kalıbı ise CD-Rom içerisine bağlanılmış bir iso kalıbı.Çünkü buradan iso kalıbını ekleyerek XP sistemi -veya başka sistem- kurulur.
Alt kısımda dört adet buton bulunuyor. Bunlar nedir diye sorulacak olunursa:
-
1: Eklenti ekleme kısmı. (Hard disk veya CD-Rom)
-
2: Seçilen eklentiyi kaldırır.
-
3: Controller ekleme kısmı (SCSI, SATA, SAS ve Floppy eklenilir).
-
4: Seçilen controlleri kaldırır.
IDE Controller kısmının yanında iki tane artı işareti bulunuyor.
-
1. Sanal bir CD-Rom ekleme yeri.
-
2. Sanal bir hard disk ekleme yeri. Buraya ilk tıkladığınızda vârolan sanal bir hard diski buraya ekleyecektir. Örnek ile açıklanırsa, bende ayrı olarak Seven.vdi (Windows 7'nin sanal hard diski) sanal hard diski de bulunuyor. Eğer onu buraya eklersem, XP açıldığında Bilgisayarım içerisinde Seven.vdi içerisindeki partitionlar (bölümler) gözükecek, böylece veri alışverişi yapabileceğim. Ancak vârolan bir hard disk eklendikten sonra bu kısma tekrar tıklarsanız bir uyarı verecektir -elinizde başka sanal hard disk yoksa-. Bu uyarı ile başka bir hard disk oluşturabiliriz.
Vârolan bir hard disk veya oluşturulan bir hard diski eklediğimizde, veri alışverişini yapabiliriz. Aşağıda örnek bir resim bulunuyor.
Tabii yine master-slave olayı da bulunuyor. Buradaki vârolan XP.vdi'ye tıklayalım.
Tıkladığım zaman, sağ tarafta bu sanal hard disk hakkında çeşitli bilgiler çıkıyor.
Slot kısmından master (efendi) mı yoksa slave (köle) mi olacağını belirleyebilirsiniz.
Hard disk kısmından ise o sisteme ait .vdi uzantılı ayrı bir sanal hard disk seçebilirsiniz. Alt kısımda disk bilgileri bulunuyor.
Virtual Size: Sanal olan rakamı belirtir.
Actual Size: Kullanılan alanı belirtir.
Location: Yerini bildirir.
Type: Sanal hard diskin türünü belirtir -.vdi gibi-.
Attached to: VirtualBox içerisindeki farklı herhangi bir sisteme bağlılığını gösterir. Örneğin, yukarıdaki resimde IDE Controller kısmından Seven.vdi sanal hard diski eklenilmiş. Seven.vdi'ye tıklanılırsa, hem kendisinin kullandığını hemde XP'nin kullandığını belirtir.
Gel gelelim CD-Rom aygıtına. Eğer sanal makineyi yeni oluşturmuşsak ve ayarları ise ilk kez yapıyorsak, CD-Rom kısmı “Empty” yani boş olarak gözükecektir.
Bir iso kalıbı eklemek istiyorsak, işaretlenmiş alana tıklayın.
Buradan ekle diyerek iso kalıbı ekleyebiliriz. Eğer iso kalıplarından bir tanesini kaldırmak istiyorsanız, kullanılmadığına dikkat edin. Örneğin, yukarıdaki resimde görülen XP kalıbı kullanıldığı için kaldır işareti pasif. Ilk önce “Bırak” denilecek, daha sonra “Kaldır” denilecek.
Ses menüsüne gelelim. Sistem bilgisayarınızda ses aygıtı tanıtılmışsa, sanal bilgisayarınız içinde de tanıtılmış olarak gösterilir. Bu kısımdan sesi etkinleştirerek sanal bilgisayar içerisinden ses çıkması mümkün. Ses sürücüsünü ve ses denetleyicisini de bu kısımdan ayarlayabiliriz.
Ağ menüsündeyiz. Sanal bilgisayarımızdan elbette internete bağlanmak isteriz. Bunun için ağ bağdaştırıcısının etkin olması gerekir. Şuraya eklendi kısmında tür belirtilmesi, ağın ney için kullanılması gerektiğini de belirtir. Bu kısmın NAT olması, internet erişimini kendisinin oluşturduğunu gösterir. Yani kendi bilgisayarınızla köprü oluşturmaz. Bu kısmın Bridged Adaptor olması, gerçek bilgisayarınızla köprü oluşturduğunu gösterir. Aşağıdaki resim bir göstergedir.
Isim kısmında bilgisayarım içerisindeki ağlar bulunuyor. Eth0 olarak oluşturduğum ağ içerisinden internete bağlanıyorum. Eğer bu şekilde etkinleştirirsem, sanal bilgisayarım da eth0 üzerinden internete bağlanacaktır. Ayrıca bu kısımda bilgisayar içindeki farklı ağlar da (Örn: Bağlanılan Wireless ağı) seçilip, sanal makine üzerinden bağlanabilirsiniz.
Dahili Ağ denildiği zaman, bilgisayarınız içindeki dahili olan farklı bir ağı gösterir. Bu pek kullanılmıyor.
Host-only Adapter eklenildiği zaman, o bilgisayarın sunucu/host olduğunun göstergesidir. Bu seçildiğinde internete bağlanamazsınız. Ancak, iki ayrı sanal bilgisayar içerisinde sunucu işlemleri yapılabilir.
Vboxnet0, VirtualBox içerisindeki sanal bilgisayarın oluşturduğu ağ manası da taşır.
Ağ menüsü kısmından Advanced'a tıklarsak, gelişmiş özellikler gelecektir.
Adapter Type: Adaptör türünü belirtir. Bilgisayarınızdaki ağ adaptörlerini gösterir ve hangisinden bağlanacağınızı seçebilirsiniz.
MAC Address: Bilgisayarınızdaki ağ adaptörlerinin MAC adreslerini gösterir.
Bu kısımdan yalnızca bir bağdaştırıcı ile bağlanmak zorunda değiliz. Maksimum dört bağdaştırıcı etkinleştirebiliriz.
Seri Portlar kısmına gelirsek...
Seri port eskiden kullanılırdı. Yazıcılar Com1 gibi portlardan bağlanırdı. Eğer bir yazıcınız varsa (seri portlu olan) bunu sanal bilgisayarınıza gösterebilirsiniz. Seri portu etkinleştirerek bu mümkün.
Paylaşılan Dizinler menüsü, adından da anlaşıldığı gibi sanal bilgisayar ile klasör paylaşmayı hedefler. Dosya paylaşımını farklı bir makale üzerinde sunacağım için bu kısmı şimdilik geçiyorum. Ancak şu bilinmelidir ki, misafir eklentisi kurulmadan, paylaşılan dizin bir işe yaramaz.
Makine ayarlarını ihtiyaçlara göre düzenlenir. Sistem bilgisayarınızı fazla kastırmadan her türlü ayarı yapabilmeniz mümkündür. Uygulama geliştirildikçe daha fazla özellik gelmektedir. Eminiz ki VirtualBox, daha nice özellikle sunacaktır.
Recep ŞERIT
BİR YORUM YAZIN