Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

Daemon Tools ile Sanal CD-ROM Oluşturma

Daemon Tools gibi uygulamalar bizlere sanal cd-rom sürücüsü oluşturarak bazı dertlerden kurtarıyor. Örneğin bir ISO kalıbını çalıştırmak istiyorsunuz. Eskiden bu kalıp CD/DVD’ye çekilirdi. Ancak bu teknoloji sayesinde CD/DVD masrafından kurtularak sanal bir sürücü ile ISO kalıbı içerisindeki dosyaları kontrol edebiliriz.

Daemon Tools normalde ücretli bir uygulama olarak gözüküyor. Ancak kullanıcılarına Lite sürümünü yayınlayarak ücretsiz de bu uygulamadan yararlanabileceğini belirtiyor. Bizlere de lite sürümünü indirerek amacımızı gerçekleştirebiliriz yani sanal bir CD/DVD-ROM oluşturabiliriz.

Bunun için öncelikle buraya tıklayarak Daemon Tools Lite uygulamasını indirip kurun. Kurulumu son derece basittir. Kurduktan sonra uygulamayı çalıştıralım. 

Uygulama çalışınca karşımıza pek de alışıldık olmayan bir arayüzle karşılacağız. Burada yapmamız gereken şey bir CD/DVD-ROM sürücüsü eklemektir. Daemon Tools bize sanal olarak bu eklemeyi yapacaktır.

Aşağıdaki resimde bir çok yere işaretlendi. Bu işaretleri sizlere şöyle açıklayabilirim:
Kırmızı ile kare içerisine alınmış yer kalıp ekleme yeridir. Herhangi bir kalıp dosyasını (ISO gibi) buradan ekleyebiliriz.
 

Kahverengi ile kare içerisine alınmış yer yerleştirme yeridir. Kalıbı ekledikten sonra eklenilmiş olan cd/dvd rom sürücüsüne kalıbı yerleştirir.

Siyah ile kare içerisine alınmış yer sanal cd/dvd rom sürücüsü ekleme yeridir. Ilk önce sürücü eklenir, ardından kalıp dosyaları eklenir. Bunu unutmayalım.

Yeşil ile kare içerisine alınmış yer SCSI sürücüsü ekleme yeridir. Eğer ki SCSI sürücüsüne ihtiyacınız olursa buradan ekleme yapabilirsiniz.

Mor ile kare içerisine alınmış yer sürücü siler. Bir çok sürücü ekleyebileceğinizden dolayı gereksiz veya kullanmayacağınız sürücünün üzerine tıklayın, ardından buraya tıklayarak sürücüyü silebilirsiniz.

Şimdi…

Bizim öncelikle sanal bir cd/dvd rom sürücüsü eklememiz gerekiyor. Bunun için siyah kare içerisine alınmış yere bir kere tıklayın. Otomatik olarak eklenilecektir.

Ardından bu sürücüye bir kalıp yerleştirelim. Bunun için ise kırmızı ile kare içerisine alınmış yere tıklayalım.

 Kırmızıyla kare içerisine alınmış alana tıkladığımızda kalıp dosyası seçmemizi istiyor. Örnek olarak elimde bulunan bir oyunu seçeceğim. ISO kalıbını seçiyorum ve aç diyorum.

Kalıp dosya rehberi kısmında bu kalıp gözükecektir. Şimdi ise bu kalıbı sürücüye yerleştirelim. Bunun için kahverengi ile kare içerisine alınmış yere yani yerleştir butonuna tıklayalım. 

Yerleştirme işlemi bittikten sonra bilgisayarıma girelim ve sürücümüze bakalım, gerçekten kalıbı yerleştirmiş mi.

 Görüldüğü gibi 694 MB’lık bir kalıp yerleştirmişim. Buradan sonra oyunumu rahatça kurabilirim.

Basit bir şekilde sanal bir sürücü oluşturup içerisine kalıp yerleştirdik. Sizler de bunu kolayca yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Recep ŞERIT

Developer.