Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Wikipedia MySQL'den MariaDB'ye Geçiyor 49804980 GÖRÜNTÜLEME

Proje lideri Asher Feldman tarafından yazılan blog yazısında Wikimedia Foundation, Wikipedia'nın Ingilizce ve Almanca dil sürümleri ve Wikidata MySQL 5.1'den MariaDB 5.5'e geçiş yapıyor. Feldman bu blog yazısında bir çok şeyi açıklığa kavuşturmuş. Çeşitli performans testlerini de ortaya koymuş. 

Birkaç yıl için, Wikipedia orijinal MySQL veritabanında Facebook tarafından tasarlanılmış özel MySQL varyantı kullandı (MySQL 5.1 Facebook). Feldman Wikipedia üzerinde Oracle'ın kod yapısındaki bu varyantın iyileştirmelerinden memnunken, MariaDB'nin bir kaç özelliği daha hoş olduğunu, örneğin MariaDB, arabellek havuzu kaydetme özelliği sağlayor, gelişmiş sorgu geliştirici ve Percona eklenti olarak daha kullanışlı özellikler sunduğunu, söylüyor. Bu özellik yeni başlayan bir sunucunun ilk havuz doldurma ile zaman kaybetmeden hemen tampon okumanızı sağlar.

Görünüşe göre Vikipedi geliştiricileri önce göç testi sırasında kendi kodlarında uyumsuzluklar gibi MariaDB'de iki hata buldu. Bunu Feldman'ın, "MariaDB ekibi çok duyarlı ve çözümler sunmak için hızlı oldular" yazısından anlayabiliyoruz. Sorunları çözüldü ve yeni bir veritabanı çeşitli koşullarda Wikipedia ekibi üretiminde MariaDB test edildi.

Feldman ortalama tepki sürelerinde 15.4ms'de gelen verinin 12.7ms'ye düştüğünü kaydetti. Geliştiriciler, "Birçok sorgu türleri üretim yükü altında MariaDB 5.5.30 ile 4-15% oranında daha hızlı." diye yazdı.

Feldman MariaDB özgür yazılımına olan göç kararı arkasında başka bir önemli nedeni olduğunu sözlerine şöyle ekledi: "Serbest kültür hareketinin destekçileri olarak Wikimedia Vakfı, güçlü ücretsiz yazılım projeleri tercih eder. Bu farklı lisanslı özgür ve kurumsal sürümleri arasında çatallı kod tabanları olmayan projeler için bir tercihtir. "

Tüm Vikipedi siteleri önümüzdeki ay MariaDB'ye göç edilecek. Feldman Şubat 2013'te yayınlanan MySQL 5.6'yı uygun bir alternatif saymadığını söyledi. Geliştirici göre MariaDB zaten birçok özellik sunuyor, özelliklerinin geri kalanı MariaDB 10 ile gelmesi bekleniyor. Feldman bu nedenle tanıtılan MySQL 5.6'nın deneyimli performans ve kararlılık sorunlarını, "kabul bekleyen bir yüksek ticareti site için kötü bir yaklaşım olarak görünmüyor" diye sözlerine ekledi.

Ingilizce Wikipedia MySQL 5.1 Facebook ile MariaDB 5.5.30 arasındaki sorgu karşılaştırmalarına buradan ulaşabilirsiniz.




Kaynak:
Wikimedia Foundation

BİR YORUM YAZIN


BENZER HABERLER

9.5.2011

BilişimLife Yayında3064

11.5.2011

Google'dan online müzik hizmeti3051